Afgiftsstigning på cigaretter vil medføre butiksdød

28 okt. 2019

Regeringen og flere partiers planer om at hæve afgiften på cigaretter vil medføre butiksdød især i de mindre bysamfund ifølge brancheorganisationerne Nærbutikkernes Landsforening og Benzinhandlernes Fælles Repræsentation samt Butikskæden NærKøb A/S, der tilsammen repræsenterer ca. 1.600 forhandlere.

En markant afgiftsstigning på cigaretter, som regeringen og flere partier lægger op til, vil ramme små forhandlere navnligt i de mindre bysamfund i Udkantsdanmark. Årsagen er, at grænsehandlen og den illegale handel med cigaretter vil vokse.

Cigaretter bliver en grænsehandelsvare 

I dag udgør cigaretter og røgtobak 16 % af danskernes samlede grænsehandel. Den danske gennemsnitspris for en pakke cigaretter med 20 stk. er ca. 41 kr. I nabolande som Tyskland og Sverige, hvor danskerne oftest grænsehandler, er gennemsnitspriserne henholdsvis ca. 42-43 kr. og ca. 45 kr.

”Hæves prisen på cigaretter markant til 50 eller 60 kr., vil det betyde, at danskerne får incitament til at smide cigaretter i indkøbskurven sammen med øvrige afgiftsbelagte varer som alkohol og slik, når de grænsehandler. De eneste, der vinder på det, er Fleggaard – små danske butikker vil risikere at skulle dreje nøglen om”, udtaler Torben Pedersen Landsformand for Nærbutikkernes Landsforening.

For små forhandlere, f.eks. kiosker, nærbutikker og tankstationer udgør tobak op mod 50-60 pct. af en butiks samlede omsætning. Avancen ved tobakssalg er meget lav, men salget medfører for hovedparten, at der skabes følgesalg af andre varer i butikken kunderne har brug for. Det yder vores medlemmer et stort bidrag til opretholdelse af kiosker til gavn for alle i vores samfund.

Smuglerne vil sætte kursen mod Danmark

En markant afgiftsstigning på cigaretter vil ikke kun give danskerne incitament til at grænsehandle. Det vil også give organiserede kriminelle incitament til at sælge bl.a. kopicigaretter i Danmark. Det er erfaringerne fra andre lande med høje afgifter på nydelsesmidler.

I Norge, hvor gennemsnitsprisen på en pakke cigaretter er ca. 90-95 kr., er ca. 44 % af tobaksmarkedet grænsehandlet eller illegalt ifølge Skatteministeriet. Det betyder, at næsten hver anden cigaret, der ryges i Norge, ikke er handlet i norske butikker, ligesom der heller ikke er betalt den korrekte afgift.

I Australien har AACS, Association of Convenience Stores, kortlagt, at den illegale handel med tobaksvarer medfører butiksdød blandt små kiosker og nærbutikker. I Australien koster en pakke cigaretter med 25 stk. ca. 200 kr. Det illegale marked i Australien udgør ca. 15 % af det samlede tobaksmarked, hvor det samme tal for Danmark er 1,8 %.

”Vores medlemmer kan ikke konkurrere imod en øget grænsehandel og et øget illegalt marked. Det vil slå bunden ud af kassen hos mange små butikker, og det vil medføre butiksdød”, udtaler Torben Pedersen Landsformand i NBL og fortsætter:

”Vi har forståelse for, at man ønsker at få færre unge rygere, men man bør finde et hensigtsmæssigt afgiftsniveau. Hvis der i den kommende finanslov besluttes markante afgiftsstigninger på cigaretter, vil vores branche opleve en butiksdød, der blandt andet rammer de mindre bysamfund ekstremt hårdt, og det danske samfund vil miste masser af gode arbejdspladser”.

Modtag Convenience & Tank i indbakken

Udfyld formularen og bekræft din tilmelding, så vil du fremover modtage branchemagasinet i din indbakke.

Du har nu tilmeldt dig den elektroniske udgave af Convenience & Tank.