Europas elnet skal servicere 130 millioner elbiler i 2035

09 feb. 2022

Brancheorganisationen Eurelectric og konsulentvirksomheden EY fastslår i en ny analyse, at elektrificeringen af transportsektoren er uomgængelig, og at elnettet i Europa – under en række forudsætninger – kan håndtere det nye store træk fra en hastigt voksende kundegruppe.

Ifølge Dansk Energi, som er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark, er vurderingen i analysen, at antallet af elektriske køretøjer i Europa kan vokse fra 3,3 millioner i dag til hele 130 millioner i 2035. Ifølge analysen vil der i 2035 være behov for 65 millioner opladere. Af disse vil 85 procent stå tæt ved elbilisternes boliger og fire procent ved offentlig vej. Læg dertil bl.a. opladning på private parkeringspladser. De europæiske elnetselskaber og ladeoperatører står med andre ord overfor en gigantisk opgave med at gøre infrastrukturen klar til rigtig mange elektriske køretøjer.

Dansk Energis viceadministrerende direktør Anders Stouge påpeger, at forudsætningen for succes er, at elnetselskaber, ladeoperatører, myndigheder og andre aktører arbejder tæt sammen, og at der sikres økonomiske rammer for, at finansieringen af elnettet kan følge med.

– Elbilerne kommer, og de kommer til at udfordre elnettet. Det vil være helt afgørende, at politikere og myndigheder sikrer, at elnetselskaberne får gode, langsigtede vilkår til at reinvestere i eksisterende elnet og investere i udvidelse af elnettet, siger Anders Stouge.

(Kilde: Dansk Energis nyhedsbrev ”Dagens Energi”)