Europas første PtX-lastbil

17 maj. 2022

Europas første lastbil, der kører på flydende Power-to-X-brændstof, bliver vist på Circle K’s stand på UNITI expo FORUM i Stuttgart den 17.-19. maj. Lastbilen er udviklet og produceret af bilproducenten Geely, og motoren drives af ren e-metanol.

Transportsektoren står for en væsentlig del af samfundets CO2-udledning, og sektoren spiller derfor en central rolle i den grønne omstilling. En af nøglerne til den udvikling er Power-to-X-teknologien (PtX), der gør det muligt at omdanne grøn strøm fra for eksempel vindmøller til flydende, klimavenligt og CO2-netrault brændstof, der kan anvendes til både personbiler og godstransport med lastbiler.
Den udvikling er Circle K i fuld gang med. Teknologisk set er motoren i lastbilen, der udstilles på UNITI expo, en brændstofmotor, som man kender det fra benzinmotoren – dog med nogle få ændringer.
”Med lastbilen har vi den sidste brik på plads i den værdikæde, der skal sikre grøn omstilling af den tunge vejtransport i Danmark. Vi samarbejder med European Energy, som skal producere og levere PtX-brændstof til os, og som lige nu er i gang med at det første produktionsanlæg i Danmark. Vi forventer, at vi i løbet af de næste to til tre år kan tilbyde vores kunder e-metanol på de første af vores stationer,” fortæller Peter Rasmussen, der er direktør for brændstof hos Circle K i Danmark, i en pressemeddelelse.